Szokás szerint egy olyan desszertet választottam, ami nem igényel túl sok munkát, viszont annál nagyobb öröm a végeredmény. 🙂 Nemrég készítettünk tiramisut és bár én nem szeretem a kávét, eredeti formájában is imádom, most mégis feldobtam egy kis gesztenyével. Próbáljátok ki, mert isteni. A közelgő ünnepekre is jó ötlet, sütni sem kell és nem egy nehéz desszert. Most kompromisszumosan készítettem, ami azt jelenti, hogy cukormentes babapiskótával és a krém is édesítővel készült, a gesztenyéből viszont hagyományosat vettem. Nekem ennyi belefér :), de akinek nem, már lehet kapni édesítős, sőt natúr gesztenyemasszát is. Aki tart a nyers tojásfehérjétől, gőz fölött verje habbá. A tojás frissességét pedig ellenőrizhetitek úgy, hogy az egész tojást egy tál vízbe teszitek és ha lemerül az aljára, akkor friss, ha a víz tetején marad, akkor pedig nagyon régi vagy romlott.
A képek nem adják vissza, hogy milyen finom volt. 😉
Hozzávalók:
-
5 tojás
-
10 dkg édesítőszer
-
50 dkg mascarpone (2 kis doboz)
-
40 dkg gesztenyepüré (2 csomag, ha natúr, akkor még ízlés szerint édesítőí9
-
40 dkg babapiskóta (2 csomag)
-
5 dl tej
Elkészítés:
-
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
-
A sárgáját habosra keverjük az édesítővel.
-
A szobahőmérsékletű mascarponét egy tálba tesszük és egy kanállal kicsit fellazítjuk. A sárgájához adjuk, majd a gesztenyepürét is belemorzsoljuk. Mixerrel simára keverjük.
-
A tojásfehérje habját egy lapáttal óvatosan hozzákeverjük a krémhez, alaposan elkeverjük.
-
Készítsünk elő egy tálat, ami elég széles és elég magas ahhoz, hogy legalább 2 réteg beleférjen.
-
A babapiskótákat beáztatjuk a tejbe néhány másodpercre (egyszerre csak pár darabot, nehogy elázzon), majd a tál aljára teszünk egy réteget. Rásimítunk egy adag krémet, majd addig rétegezzük, amíg elfogy. A tetejére krém kerüljön.
-
Hűtőbe tesszük legalább 2 órára, de inkább egy éjszakára.
-
Tálaláskor cukrozatlan kakaóport, esetleg reszelt gesztenyepürét szórunk rá.
Ebből az adagból olyan sok krém lett, hogy az én tálamba bele se fért. A maradékból pohárkrémet készítettem, amihez ugyanúgy rétegeztem a babapiskótát és a krémet, a tetejére pedig reszelt gesztenyepüré került. A tejszínhabtól még szebb lenne, de én nem vagyok oda érte. 🙂 Mindkét verziója nyert nálam és amilyen gyorsan elfogyott, úgy látom a családnál is. 🙂