Karácsonyra is próbálok olyan ötleteket gyűjteni, amiket gyorsan és könnyen el tudtok készíteni, mégis látványosak és finomak. Ha ilyen harapnivalót kerestek, akkor a szaloncukor formában elkészített rétest nektek találták ki. Néhány perc előkészület után már a sütőben is voltak, 10 perc alatt megsültek és már az asztalra is kerülhet. A tölteléket pedig ízlésetek szerint variálhatjátok. Én csináltam szilvalekvárral, diós-szilvás töltelékkel és a kedvenc cukormentes mogyorókrémemmel is, mindegyik nagyon finom lett.
Hozzávalók (kb. 30 db-hoz)
-
1 csomag teljes kiőrlésű rétestészta
-
olvasztott vaj a kenéshez
Diós-szilvás töltelék:
-
darált dió
-
szilvalekvár (cukormentes)
-
rum aroma
-
kevés olvasztott vaj, ha szükséges az összeállításhoz
Töltelék ötletek:
-
Mogyorókrém
-
Olvasztott csoki kókusszal
-
Lekvár
-
Túrós mazsola
-
Meggyes mák
-
Almás mák
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a friss rétestésztát vegyük ki előre a hűtőből. Enyhén lisztezett deszkára terítsük le a tésztát, a lapokat kenjük meg olvasztott vajjal, és vágjuk kockára, majd halmozzuk a közepére a tölteléket. Egyik oldalról a tésztát behajtva csomagoljuk be a tölteléket, nyomkodjuk le a széleit, kenjük meg ismét olvasztott vajjal, a másik oldalon pedig nyomjuk össze a végeit és egy picit tekerjük meg, hogy szaloncukor formája legyen. Óvatosan, könnyen szakad a tészta. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Pingback: Életem ételei